Assalamualaikum dan salam sejahtera,,
Hari ini nak post pasal resepi kek Pavlova,,, bukan neelofa ea,, hahaha,,, :)
Baik la,, bahan2 yang dperlukan adalah seperti berikut;
4 biji putih telur
1 cawan gula halus
1 penutup esen vanilla
1 sudu kecil cream of tartar
buah-buahan hiasan (better guna buah yg masam)
whipping cream
chocolate syrup
- putar/kacau putih telur sampai gebu/buih
- masukkan gula sedikit demi sedikit
- masukkan cream of tartar
- masukkan esen vanilla
- kacau sampai sebati
- tuang adunan tersebutatas parchment paper dalam bentuk bulatan atau bentuk apa2 la yang korang suka
- bakar selama 50 minit dalam suhu 120 darjah then tambah lagi 10 minit dalam suhu 100 darjah (10 mint uh untuk make sure supaya kek korang x retak)
- seteleh menunggu 60 minit, biarkan kek dalam 10 minit,, hikhikk,, (sabarrr~)
- kemudian keluar kan kek dari oven dan hiaskan dengan whipping cream dan buah2an yang korang suka,,
- simpan dalam peti ais dan sedia untuk dimakan setelah kek sejuk,,,
Selamat mencuba ea~
0 maklum balas:
Post a Comment